Finding Neverland
Regie

Jaar
2004
Genre
Drama / Biografie
Speelduur
99 minuten
Beeld
 
Geluid
Dolby Digital 5.1 Engels
Studio
RCV
Verpakking
Keepcase met gekopieerde hoes
EAN code
-
Discs
1
Regio
R2 NL
Marc Forster
Cast
Johnny Depp
Kate Winslet
Julie Christie
Radha Mitchell
Dustin Hoffman
Freddie Highmore
Ian Hart
Kelly Macdonald
Mackenzie Crook
Samenvatting

Hoe schrijver J.M. Barrie aan zijn inspiratie kwam voor Peter Pan, wordt duidelijk in Finding Neverland, losjes op waarheid gebaseerd.

Succesvol schrijver van ludieke theatervoorstellingen J.M. Barrie ontmoet onverwachts zijn nieuwe inspiratiebron: vier kinderen die zonder vader door het leven gaan. Hij raakt spelenderwijs erg goed bevriend met hen én hun zeer charmante moeder. James laat de jongens op verrassende manieren zien dat alles mogelijk is en dat je met fantasie een fantastisch leuke eigen wereld kunt creëren. Hij leert ze niet alleen allerlei dwaze streken, kattenkwaad en spelletjes, maar brengt ook weer lol, vrolijkheid en onbezorgdheid terug in het hele gezin.

James Barrie is een uitgerangeerd toneelschrijver. Zijn laatste stuk wordt door de critici finaal neergesabeld. De zaal is echter voor langere tijd afgehuurd, dus hij zal een nieuw verhaal moeten schrijven. Iets waar hij nu net geen zin in heeft. Maar dan komt hij het vrolijke gezin Llewelyn Davies tegen, die ondanks vele tegenslagen positief in het leven staan. Zijn fantasie slaat op hol en hij krijgt weer zin om te schrijven, maar zijn omgeving keurt het af. Een volwassen man die zijn dagen slijt door te spelen met kinderen is natuurlijk niet elitair genoeg. Daarnaast brengt hij meer tijd met hen door dan met zijn eigen vrouw. Het brengt hem wel de inspiratie voor zijn grootste succes; Peter Pan, hoewel de meeste mensen bij voorbaat twijfelen aan het vreemde verhaaltje vol feeën, indianen, piraten en vliegende kinderen. Na zijn vorige flops staat de producent hier niet om te springen. De finale is zoetsappig melodramatisch, maar sommige films komen daar moeiteloos mee weg en dat geldt zeker voor Finding Neverland.

De gedachten en fantasieën van Barrie en de kinderen worden in beeld gebracht op een manier die Tim Burton niet zou misstaan. Vooral de glimpen die doen denken aan het latere Peter Pan zijn goed voor een warm gevoel van herkenning; de hond die aan de ketting moet, de jongens die op hun bed springen, de norse oma die met een kleerhanger in de hand wel erg veel lijkt op een zekere piraat Hook. Wat het helemaal af maakt is dat realiteit en fantasie steeds meer door elkaar lopen. Zo worden shots afgewisseld met wat er echt zichtbaar is en wat de spelende kinderen zien. Een prachtige ode aan de fantasie.

Rollen als deze zijn Johnny Depp op het lijf geschreven; de excentrieke kunstenaar. Hij weet zich weer moeiteloos een accent aan te meten. Kate Winslet valt iets minder op, maar dat is vooral omdat haar rol voornamelijk uit rustige momenten bestaat. Haar moeder wordt gespeeld door Julie Christie, die een erg leuke gemenerik neerzet, zonder daarbij over de top te gaan. De jonge Freddie Highmore schittert werkelijk als Peter, met name in de emotionele scènes, wat een unicum mag heten, want de meeste kindacteurs vallen daar juist door de mand. De laatste grotere rol is voor Radha Mitchell als Barrie’s vrouw. Depp wordt herenigd met Mackenzie Crook en Angus Barnett, die beiden een rolletje hadden in Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl. Helaas slechts een kleine rol is er voor Dustin Hoffman als theaterproducent.

Score: 8.2

Wist je dat: er in werkelijkheid 5 kinderen waren en dat hun vader nog in leven was toen Barrie ze ontmoette?

Extra features

• Trailers

* Sticker op dvd